"Ако политиците не се ангажираме да бъдем последователни в енергийната политика, ние не даваме перспектива. Не даваме ясен знак на младите хора, че те трябва да се развиват в този сектор. Ако след 10 години нямаме специалисти, които да поддържат и да гарантират безопасно функциониране, по-добре да не изграждаме ядрени мощности“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ Цветелина Пенкова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Държавите в региона не действат по този начин. А ние бих казала, че сме достатъчно установен лидер като износител на електроенергия. България често е споменавана в тази сфера в положителни аспекти“, посочи още тя.

„Българските потребители трябва да са сигурни, че ще имат достъпни цени, а индустрията, че ще получава достатъчно електроенергия. Има липса на доверие към политиците“, заяви Пенкова.

Според нея след 2026 г. не е ясно какво ще се случи с електроразпределителните дружества и по какъв начин те ще бъдат компенсирани.

„По регламент на ЕС в един момент ние трябва да излезем на свободния пазар като потребители, но там няма конкретна дата. Никой от Брюксел не ни налага определен срок, защото не искат да подлагат европейски граждани на риск от енергийна бедност“, заяви Пенкова.

Тя смята, че за пореден път ще се окажем в политика на дерогация и посъветва да не си поставяме допълнителни изисквания, когато не са изискани от нас.

Какво още коментира Цветелина Пенкова относно Плана за възстановяване и българските ангажименти – чуйте във видеото.