„Настоявахме да има нов антикорупционен закон и да се избере ново ръководство на Комисията за противодействие на корупцията. След оставката на Цацаров порез 2022 година не е избран нов председател“.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Божидар Божанов.

„Това че оставиха ръководството на Делян Пеевски в КПК беше показателно за последните месеци от съвместното ни управление с ГЕРБ. Сложихме на масата нашия меморандум, който предвиждаше приемане на Закона за съдебната власт и избирането ново ръководство на регулаторите. Тогава от ГЕРБ казаха, че са обидени и отидохме на избори“, посочи той.

„Гласовете за подкрепа от ДПС за правителството в миналия парламент не бяха необходими. Нашето правителство беше с ГЕРБ. Това че влизайки в кабинета на Борисов, там беше Пеевски – това е нещо, което разбрахме по-късно“, коментира Божанов.

„Не сме обсъждали третия мандат. Относно молбите на ГЕРБ – обръщаме внимание какво се случи преди няколко месеца. Имахме правителство, имаше уговорка за ротация и кабинетът беше съборен. ГЕРБ отказа да извърши ротацията. Мария Габриел отиде с несъгласуван кабинет при президента. През цялото време бяха „скандализирани“. Да, към правителството имаше критики. ГЕРБ решиха да идем на избори, а сега се сетиха да са отговорни. Кабинетът падна заради съдебната система“, категоричен е той.

Според него и Бойко Борисов не иска да управлява, тъй като всъщност Делян Пеевски управлява.

„Разговорите за избирателната система само маскира основният проблем. Който и да стане премиер и министър, накрая се появяват едни служби и прокуратура. Разговори за избирателна система може да има. Гръцкият вариант не е добър, според мен, тъй като фундаменталният проблем ще остане. Затова искахме промени в съдебната власт“, каза Божанов.