„Това, че протестиращите искат гаранции от вяска парламентарна група с подписано споразумение на мен започва да ми прилича на политическа игра, която има връзка с предстоящите местни избори“. Това каза за протестите на миньорите и енергетиците Борислав Сандов, бивш министър на екологията в кабинета „Петков“.

Според него за част от протестиращите акцията е политически мотивирана.

„За останалите това е несигурността, която те усещат за своето бъдеще в тези предприятия и манипулацията, която им се сервира вече дълги години, като име се казва: „не се притеснявайте, то тук ние ще се спазарим“. Само дето няма с кого да се спазарим, защото това са международни регламенти“, допълни Сандов.

Той нарече „фалшива новина“ твърдението, че Германия възобновява работата на въглищните си  централи.

„Имаше за съвсем кратък период продължаващо действие на някои от въглищните централи, които са в план за изключване. Германия много скоро ще приключи с въглищните централи. Същото е с ядрената енергетика – отсрочката беше само с няколко месеца заради войната, но те приключиха с ядрената енергетика. И там няма криза с електричеството, няма цени, които са отишли във въздуха, напротив – има много умели действия и много справедливи, за да няма ощетени“, коментира Сандов.

По думите му в България се случва точно обратното – подстрекавани от определени хора, исканията на протеста са да се върнем в началото на 90-те години и дори в социализма, когато неефективни и замърсяващи предприятия работят, защото някой трябва да работи в тях.

Гледайте целия разговор във видеото!