„Онова, което излиза като факти, поне досега, мисля, че не представлява интерес, нито за мен като председател на антикорупционната комисия, нито за членовете на комисията. На този етап не виждам някакви факти, които да предизвикат по-задълбочено разследване или да представят нови доказателства в посока на това което г-н Божков твърди, че има проблеми в администрацията, които са пречили или помогнали на неговия бизнес“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в отговор на въпрос дали в Парламентарната антикорупционна комисия откриват нещо в изнесената от бизнесмена Васил Божков информация, което да представлява интерес за тях.

Ячев коментира и казуса с етническите българи в Украйна, чието бъдеще като общност беше поставено под въпрос след взето решение на украинското правителство за териториална реформа, предвиждаща разделянето на Болградския район в Одеска област. Там живеят около 500 хиляди бесарабски българи. Разделянето на региона би означавало „раздробяване“ на тази общност и превръщането ѝ в малцинство.

Затова от НФСБ излязоха с декларация, с която се противопоставят на това решение.

„Декларацията отразява тревогата на българския парламент и правителството от териториалната реформа в Украйна, съгласно която най-големия регион ще бъде разделен с 5 по-малки общини, които ще бъдат присъединени към други региони. Няма да могат българите да избират свои представители в местния парламент, а с това ще бъде и разбита тази общност – те ще станат малцинство. От миналата година говорим за това. Българската общност е монолитна и много лоялна към държавността в Украйна. Съществува над 200 години. Имат свои представители в различните институции“, посочи Ячев.

Малко преди участието му в ефира на bTV от МВнР съобщиха, че украинският външен министър Дмитро Кулеба, в разговор с Екатерина Захариева, е казал, че Болградският регион ще остане в сегашните си граници и няма да бъде засегнат от териториалната реформа в страната.