Главният прокурор Иван Гешев ще разпредели за проверка подадените от „Антикорупционния фонд“ сигнали за разпространените от Васил Божков есемеси и документи.

Снимка: btvnovinite.bg

Според фонда, те съдържат данни за корупционни престъпления на високо ниво. Сезирането на държавното обвинение е единственият начин да се потвърдят или отрекат данните, които Васил Божков е оповестил. Това каза за bTV бившият заместник-министър на правосъдието в предишния кабинет на Борисов - Андрей Янкулов.

Според него, в случая е необходимо да се докаже имало ли е влияние върху държавната комисия по хазарта, която е независим държавен орган

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме едно осветляване на друга част от процеси, които хората са подозирали, че вероятно се развиват по този начин. Сега по някакъв начин се осветляват . Аз пак казвам: Ние не можем да знаем дали това, което се изнася е истина. Но няма кой друг, освен прокуратурата, да провери тези неща, да изследва всичките взаимовръзки между отделните участници в тези разговори“, заяви Янкулов, който в момента е старши експерт в „Антикорупционен фонд".

Снимка: btvnovinite.bg

Според Иван Гешев, държавното обвинение ще се заеме с подадените сигнали. Обвинител №1 сравни случая на Божков с този на Цветан Василев.

Снимка: bTV

„Това, което се случва, е това, което направи господин Цветан Василев, подсъдимият вече Цветан Василев -  да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, удобна за него. Ако господин Цветан Василев, о извинявам се, бъркам ги, Васил Божков има какво да каже – той е добре дошъл. Ние сме част от ЕС, стандартите за правата на човека са най-високи в ЕС“, заяви Гешев.

Междувременно Васил Божков анонсира, че тази сряда сутринта ще направи предложение към всички, които се вълнуват от акциите на „Левски“.