Националната служба за охрана се радва на безконтрол, тя в създадена от властта, за да черпи облаги и привилегии. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Според него тя трябва да бъде закрита, защото няма как да се реорганизира.

„1200 души пазят трима души, много пъти се казва вече висшите длъжности у нас, които трябва да се охраняват, са двама-трима, а при нас кметицата, и главен прокурор, шеф на КПКОНПИ и кой ли не, но тях може да ги пази звено от специализираната полиция, както в другите държави“, каза още Ноев.

Лошо петно е за нас това нещо, смята още той.

 „Сякаш у нас има страшни заплахи и има някакво беззаконие, в Холандия, в която има повече признаци на потенциални заплахи от  тероризъм, политици карат велосипед, Меркел и тя си пазарува, нормалните държави, не в свръхсилите, няма такова нещо. Различно е, но такава служба за охрана, която е огледало на съветското УБО, както прокуратурата е огледало на съветската и до ден днешен, няма. Тези структури са продукт на онова тоталитарно минало , има книги, в които се описва как е създадена НСО от руски охранители, които са пазели Георги Димитров и после предават своя опит и партийните величия си правят тази служба и тя се разраства“, коментира бившият министър на отбраната.

Той поясни, че има офицери в НСО, които взимат повече от хората в армията, както и че има камериерки в тази служба. Според него трябва да се закрие и хората, които стават, да отидат в полицията, които са шофьори, да с а по ведомствата, а камериерките в МС, смята още Ноев.

Вижте целия разговор във видеото.