Едноличният начин, по който се управлява страната, разбива институциите и в крайна сметка улеснява всеки, който иска да упражнява влияние – включително други държави, които преследват своите геополитически интереси. Това коментира в студиото на „Лице в лице” бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Така по думите му „едноличният режим на Борисов” „влиза в своето противоречие, изчерпва своите възможности, колкото и да е добър Бойко Борисов – а той е добър човек, персонализацията на управлението на държавата влиза в противоречие с изискванията на съвременните демократични държави”.

Резултатът: „Институционалността запада, механизмите за контрол върху институциите ги няма. Това означава, че хора, групи от хора и други държави биха могли да се възползват от тези слабости, които това еднолично управление поражда, за да уязвят българската държава”.

По отношение на обезверяването на хората и липсата на институция с авторитет и възможности извън премиера, Ноев даде пример с конгреса на ГЕРБ: „Гледах 1200 души с унизени лица”.

Като конкретен пример за чуждо влияние, което се възползва от ситуацията Бойко Ноев посочи Русия. Той изброи обвиненията срещу шефове от военното разузнаване (дошли точно около неопубличена от българска страна визита на началника на военноапелативната прокуратура и негови колеги в Русия), ремонта на Су-25 (за който имало договор с Беларус, но по неясни причини председателят на парламента поканила и Русия) и т.нар български Новичок (опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев, по който все още не са проверявани твърденията за руска следа).

Защо се допуска всичко това? „Някой си мисли, че иначе няма да можем да направим тръбата „Турски поток” и АЕЦ „Белене”, лаконично отбеляза Бойко Ноев. Той беше категоричен: „Аз не виждам намеса на Русия, виждам Русия, която гони своите интереси и една българска държава, чиито държавници не стават за 5 пари – с една отслабена държавност, с едни разбити служби, с едни проникнати служби”.

Новите придобивки на въоръжените сили

„Един много добър ден за българската авиация и българската отбрана” – така Ноев определи днешната зелена светлина за сделката за F-16. По думите му и президентът Румен Радев е осъзнавал, че това е машина с по-добри възможности от „Грипен”, но под влиянието на хора от обкръжението му е превърнал избора на нов изтребител в битка.

Бившият военен министър заяви, че се излиза от първоначално заложената финансова рамка, защото тя не е била планирана добре от военните експерти.

Ноев коментира, че сега „се скъса пъпната връв с едно минало”, което е пречело на бъдещето на армията ни. По думите му МО тепърва ще трябва да се готви за конфликт между „новите” пилоти на западни самолети и „старите”, които ще останат на съветски машини.

По отношение на другите два проекта – за бронирани машини и за бойни кораби, Бойко Ноев посочи, че предлаганите от Германия са сред най-добрите на пазара, а общата им цена е близка до инвестицията, която „Фолксваген” обмисля дали да не направи у нас.

„България трябва да обсъжда с Германия на най-високо равнище тези два въпроса свързани заедно”, категоричен беше бившият министър.