Реалистично е да се изградят още четири реактора – два за АЕЦ „Козлодуй“ и 2 за АЕЦ „Белене“, каза в предаването „Лице в лице“ Богомил Манчев, председател на сдружение Български атомен форум („Булатом“).

„Правителството обяви, че прави анализи как да изградим на две площадки четири реактора. Голямото богатство на нашата държава е, че ние имаме две лицензирани ядрени площадки. Това е трудно за една държава в гъсто населен район като Европа“, допълни Манчев.

Той е категоричен, че за площадката в Белене няма да е нужен нов лиценз, а компанията, която ще строи реакторите ще трябва да получи от ЕС нотификация за проекта.

Експертът обясни, че тези блокове няма да се появят изведнъж , а постепенно до 2047 г. „С тях ние решаваме въпроса на т. нар. беземисионна икономика, която би трябвало да постигнем 2050 г.“, уточни той.

Според Манчев ЕС няма да направи изключение за България и няма да разреши въглищните централи да работят по-дълго. Като резултат те ще трябва да спрат работа заради скъпите емисии.

„Нужна е устойчива енергия. Цял свят разбра, че най-чистата енергия и най-устойчивата можеш да произвеждаш от атом“, подчерта председателят на „Булатом“.

Гледайте целия разговор във видеото!