„В първия работен ден на тази година бяха възстановени 45 милиона лева от платените за така или иначе нереализиралия се правителствен комплекс. Заедно с тези 45 милиона лв. в следващите две седмици ние ще погасим едно задължение на ДКК - цялото задължение близо 126 милиона лв, от които ние ще погасим 90 милиона.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на икономиката Богдан Богданов.

Правителственият комплекс е трябвало да помещава в себе си голяма част от администрацията.

„В момента ни е нямаме никакво развитие от момента, в който са платени авансово парите. Имаме един идеен проект, който дори не е одобрен още от възложителя. Така че ние нямаме необходимост от изграждане на този правителствен комплекс в този му формат, който е бил предвиден. Цялата стойност е била близо 170 милиона лв. Тогава много бързо е взето решението и не само за този проект от държавната администрация“, каза още той.

„С погасяването на тези 90 милиона лв. предприятията, които са в патримониума на ДКК, като „Ел би булгарикум“, „Кинтелс“ и „Нити“, които са заложени като обезпечение за този заем, те ще бъдат освободени. Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души“, заяви още Богданов.

Той заяви, че договорът за проекта за нереализирания правителствен комплекс е бил сключен без обществена поръчка.

Вижте целия разговор във видеото.