За периода между гласуванията на първо и второ четене на закона за шума представителите на заведенията са внесли в здравната комисия на Народното събрание 60-70 страници с предложения за промени, но нито една не е била приета от депутатите. Това заяви в студиото на „Лице в лице” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Ние осъзнаваме, че има нужда от такъв закон и не сме против закона за шума”, подчерта той. По думите му в сегашните текстове е записано, че в 23:00 ч. настъпва нощна тишина, като дефинициите в закона поставят на еднакво равнище музиката от уредбата и говорът на клиентите в летните градини и това е неприемливо в летните месеци, когато хората така или иначе излизат след 21:00.

Той предупреди, че даването на правомощия за контрол на МВР първо не е по силите на силовото ведомство и освен това създава предпоставки за корупция и рекет.

Алибегов се обяви за райониране на всеки един голям град и даде за пример Солун, където шумните заведения са били преместени до летището: „В София имаме такава опция да се изнесе това нещо на терен до летището. Там няма да пречим на никого – да се направи един увеселителен център с всичко, което има нужда. Тогава можем да кажем в централната част и жилищната част да бъде тихо”.

По същия начин според него на морето трябва да има ясно разделение между курорти за отдих и такива за веселие – или поне отново обособяване на места за увеселителните заведения.

Ричард Алибегов коментира и друга забрана, срещу която често заведенията са се обявявали през годините – за пушенето на закрито. Той посочи, че излизането на група пушачи навън (за да не се наруши едната забрана) води до вдигане на шум (което нарушава другата) и така заведенията са поставени е невъзможна ситуация.

Именно затова и представителите на заведенията се надяват на президентско вето на новия закон.