Българската асоциация на заведенията излезе на протест срещу приетия Закон за шума. Работещи в заведения внесоха молба до президента Румен Радев с молба да наложи вето на новоприетия нормативен акт.

Вижте снимки от протеста тук:

Облечени във фланелки с надпис „Няма да сме тихи”, собственици и работещи в заведения поискаха отмяна на законови промени, ограничаващи работното им време до 22:30 ч.

Според тях това ще нанесе големи вреди на целия бизнес и проблемът с шума няма да бъде решен, защото изгонените хора от заведенията ще се пренесат по градинки и по улици, където ще вдигат още шум.

Ресторантьорите определят закона като „екзекуция”,  защото, според тях, той ограничава работата им и гони клиентите.

„Всички хора в един момент трябва да излязат да пушат навън, това е свързано с някаква глъчка и шум и ние пак сме в нарушение - тоест ние винаги сме в нарушение”, категоричен е собственикът на заведение Божидар Иванов.

Работещите в заведения се опасяват, че новият закон ще доведе и до отлив на туристи.

„Те посещават места, стоят в хотели, в хостели. Tова всичко ще утихне. При нас в 11 ч. тепърва партито започва”, заявява барманката Марина Сидерова.

Снимка: Ладислав Цветков

В полунощ, в един от най-посещаваните барове в центъра на София, шумомерът показва 85 децибела, което е с 15 над нормата, която е заложена в закона. Такава е ситуацията в повечето заведения в работен ден.

„Практически няма как да работят на 70 децибела”, категоричен е Ричард Алибегов, председател на БАЗ.

„Нашата музикална дейност до някаква степен е обвързана и с нощните заведения, нощните клубове, местата, на които се пее и се свири на открито”, споделя своята тревога и Влади Ампов-Графа.

Авторът на промените в закона Валери Симеонов обвини асоциацията в некоректност.

„Защо протестриат, не знам. Разпростаняват лъжа. Нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно”, категоричен е и Симеонов.

От прессекретариата на президента обясниха, че правният му екип все още разглежда текстовете на закона.

Участниците в демонстрацията заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще излязат на национален протест.