Завод „Арсенал“ е едно от най-големите частни предприятия у нас. Всяка година там се извършват проверки и се спазват правилата.

Това заяви бившият вътрешен министър Валентин Радев. Освен народен представител, той се е занимавал и с боеприпаси във Военния институт.

За „Лице в лице“ той обясни, че трудно може да се каже какви са причините за вчерашния взрив в завод 4 на „Арсенал“ край Мъглиж. По думите понякога и на следствието е трудно да каже какво точно се е случило.

При инцидента пострадаха шестима души, а материалните щети са големи.

Радев обясни, че във взривения завод се произвеждат т.нар иницииращи взривни вещества и устройства, каквито са капсул детонаторите.

„Те са били в сандъци, изпитани са и са оставени в хранилищата. Там няма ток и няма как късо съединение да е причина за взрива. Освен това хранилището е плътно затворено и там няма машини“, допълни експертът.

По думите му винаги остава съмнението, че причина може да е саботаж, но въпреки това се работи по всички възможни версии.

Той коментира, че „Арсенал“ е под контрола на две служби – Контрол на общоопасните средства (КОС) и Инспекцията по труда.