Производствена авария е станала в цех 130 на завод „Арсенал” в град Мъглиж, съобщава кореспондентът на bTV в района.

В Спешния център в Казанлък екипът ни видя шестима пострадали - трима мъже и три жени. Според изпълнителния директор Николай Ибушев ранени са петима работници.

Първоначалната информация беше за трима пострадали.

Снимка: btvnovinite.bg

Ранените са дългогодишни служители на оръжейната. Всички имат порезни рани по лицето и ръцете и към момента няма опасност за живота им. Те са получени от разхвърчали се наоколо стъкла и дограма след взрива. 

В момента на взрива пострадалите са били в съседен цех.

Снимка: БГНЕС

На мястото на склада за капсул детонатори не е останало и следа от помещението - оформил се е кратер. Взривът, според ръководството е възникнал самопроизволно.

Инцидентът се случва около 9:15 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Щетите по сградите са големи, а управлението на завода е без прозорци и врати.

Екип от трима следователи от Националната следствена служба (НСлС) пътува към мястото на инцидента. Експертите са съпровождани от мобилен център за разследване, оборудван с дрон.

Снимка: БГНЕС

На мястото на инцидента вече са окръжният прокурор на Стара Загора и следователи от Следствения отдел към Окръжната прокуратура.

До понеделник заводът няма да работи, а хората са пуснати в отпуск.

Това не е първият инцидент

През годините има няколко случая, като някои от тях с трагичен край.

На 17 октомври 2018 г. инцидент в цех 120 на завод 3 изпрати шестима работници в болница, един от тях пострада сериозно.

В средата на март месец същата година 27-годишен служител завода загина, а друг с 10-годишен стаж бе ранен. Инцидентът стана след запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3.

Няколко дни след инцидента пострадалият издъхна в болница от тежките рани.

Две жертви имаше при взрив на пресоваща машина отново в завод 3 на „Арсенал” през април 2016 г. В края на май също 2016 г. загина 52-годишен работник след взрив в обект на завод 4, който е разположен в Мъглиж.

В края на февруари 2014 г. при взрив загина 63-годишен работник.

На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата.

На 21 юни 2011 г. при друг инцидент пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.

„Арсенал” АД – Казанлък е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Други по-големи инциденти 

На 19 декември 2014 г. в Мъглиж избухна взрив на частен завод за боеприпаси. Загина един мъж на 51 години, а две жени и още един мъж бяха ранени.

На 1 октомври 2014 г. взрив избухна в цех на „Военен завод – Миджур“ в района на с. Горни Лом, област Видин. 15 души са изпепелени при взрива в „Миджур”. Нанесени са значителни разрушения.

През лятото на 2019 година Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвиняеми по делото за инцидента.

Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, бе оправдан по обвинение за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима.

Втората обвиняема - Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинения. В момента на взрива тя е работила в Министерство на икономиката.

Третият обвиняем Божидар Василев също е невинен според Окръжния съд на Видин. Василев е бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР.

Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката.