„Нямаше момент, в който да се притеснявам за канадското гражданство на Кирил. Страхувах се за много други неща – как атакува задкулисието, как атакува Банката за развитие. Тези неща ме притесняваха, защото той се изправи срещу една голяма машина“, каза бащата на Кирил Петков – Петко Петков в „Лице в лице“.

Той е категоричен, че никога не е съществувало съмнение, че Петков се е отказал навреме от канадското си гражданство.

„Аз съм като приятел с него. Аз живеех с чувството, че той няма канадско гражданство през цялото време. Този казус не е бил в моята глава, надявам се и в неговата не е бил“, каза Петков.

По думите на Петков-баща той е бил тъжен, когато е разбрал, че отказването от канадското гражданство е факт.

„Помислих си, аз нищо не съм му дал, но поне го направих човек на света и аз го извоювах“, каза Петков.

„Той ми каза, че се чувства чист пред себе си. Така съм го възпитавал цял живот – да е чист и честен пред себе си. В момента, в който той е стъпил като министър в служебния кабинет на Румен Радев, той вътрешно е бил абсолютно сигурен, че повече не е канадски гражданин. Нямал е канадски паспорт, нямал е канадска шофьорска книжка“, каза още Петков.

„Аз познавам Кирил в целия му живот и съм го учил да бъде честен и смел. Няма как един човек, който 40 години е честен и смел, изведнъж да стане нечестен и несмел“, каза още той.