Днес се навършват 40 години от смъртта на Георги Марков. На 7 септември 1978г. мъж пробожда с чадър писателя-дисидент на моста „Ватерло” в Лондон. Марков е отровен и настанен в болницата – три дни по-късно той умира.

Дисидентът и публицист Димитър Бочев разказа спомените си за Марков в предаването „Лице в лице”. „Георги Марков е изключителна личност, която е недооценена на родна земя, България не го заслужава – него и неговата саможертва”, заяви Бочев.

По думите му те са се запознали в Германия, а в последствие работят заедно в „Дойче веле”. „След това аз отидох в „Свободна Европа”, където оглавих културната програма „Контакти”, а Георги стана моят най-редовен сътрудник. Всичките му задочни репортажи, заради които беше убит, бяха излъчени в рамките на моята програма”, каза публицистът.

Бочев коментира, че е разочарован от Българското национално радио, на което е предложил да излъчат есетата на Марков. „Преди година се опитахме да излъчим поредица от репортажи по БНР – безвъзмездно. Поднесохме шедьоври на тепсия на БНР, жива класика, а те ни поискаха пари. Това не е ли национален позор? В същото време западните радиостанции дават луди пари за есетата на Георги”, коментира дисидентът.

Публицистът посочи, че Георги Марков се е страхувал за живота си.

„Той се страхуваше, че ще бъде убит, търсеше подкрепа в западната общественост. Той знаеше много добре, че смъртта към плътта му крачеше не от кулоарите на ЦРУ или МИ-6, а от „Шести септември” – от злодеите на държавна сигурност. Жертвата на едно убийство знае най-добре истината за палачите си. В предсмъртния си миг той споделя пред лекаря си: Отровен съм от КГБ и вие нищо не може да направите”. Посочва Бочев.