„След като има хвърлена такава ръкавица (с предложението на вицепремиера Каракачанов), трябва да бъде обсъдена. И аз мисля, че президентът Радев не може да отхвърля такъв тип инициативи изведнъж и веднага, защото явно става въпрос за следното – единият иска безусловна капитулация – Радев, а другият иска условна капитулация (Борисов). Ами да седнат да се разберат направо при какви условия ще бъде тази капитулация“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов в „Лице в лице“.

Малко по-рано през деня министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви в социалните мрежи, че е готов да си подаде оставката, ако президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов си подадат ръка.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Атанас Атанасов поведението на Красимир Каракачанов показва, че вече е „започнал предизборната си кампания, защото ВМРО е доста под чертата (на изборния праг) и трябва да демонстрира консистентен образ“.

„След този ход на Каракачанов ние фактически сме в политическа криза. Ако досега е имало тежко политическо напрежение, но мнозинството е било монолитно и правителството е било сигурно, то след този ход, Каракачанов тръгва да се спасява сам, както се вижда“, смята Атанасов.

Според него не е невъзможно президентът и премиерът да се срещнат и да обсъдят ситуацията в страната, като за целта може да се свика Консултативния съвет по национална сигурност. „Имало е много по-тежки ситуации като тази през 96-97 г., но проявиха разум и едните, и другите, и се разбраха“, каза Атанасов.

Като бивш шеф на Националната служба „Сигурност“ ген. Атанасов определи като „изключително сериозен скандал“ публикацията на германското списание „Шпигел“, според която българският премиер Бойко Борисов и предишният главен прокурор Сотир Цацаров са екстрадирали хора в Турция, нарушавайки международни спогодби и конвенции.

България се намира в много сериозна „международна делегитимация“, за което свидетелстват както и Годишният доклад за сигурността на САЩ, в който се говори за корупцията и проблемите на съдебната ни система, така и фактът, че в Европарламента ще има дебат за ситуацията в нашата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до публикацията в „Шпигел“, това е много сериозно, защото списанието е проправителствено и едва ли би си позволило да публикува такава статия без одобрение от страна на канцлерството, а и информацията в публикацията говори, че източникът е от специалните служби, може би германското разузнаване, смята Атанасов.

Съпредседателят на „Демократична България“ заяви, че ще сезират писмено прокуратурата за съдържанието на материала в „Шпигел“, защото има основание да се провери дали не е извършено престъпление срещу републиката – поставяне в услуга на чужда държава, в случая Турция, което се третира като председателство.

Вижте повече във видеото.