Европейската комисия ни дава пари за зелена трансформация и в този смисъл ние трябва да ѝ предложим нещо в замяна на неизпълнения от наша страна ангажимент за ограничаване на емисиите от въглищните централи. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият вицепремиер Атанас Пеканов след критиките на .

„Съжалявам, че лошите резултати на г-жа Нинова непрекъснато е тласкат към това непрекъснато да сипе лъжи и манипулации по отношение на служебния кабинет. Ние виждаме това като целенасочени атаки“, обясни той.

Той припомни, че в началото на май е имало 7-часово изслушване по въпроса с въглищните централи и предоговарянето на сроковете за тяхното закриване в Народното събрания. Ето защо бившият вицепремиер не вижда „нищо от шокиращите новини, за които говори лидерът на социалистите Корнелия Нинова“.

„Проведени са множество разговори с ЕК – не толкова за сроковете, колкото да ангажиментите. Ангажимента на България беше всяка година да се намаляват с по 10% емисиите от въглища. Решението на парламента беше именно да предоговорим този ангажимент. Веднага след като беше взето това решение, ние влязохме във връзка с ЕК и това е документирано“, обясни той.

Атанас Пеканов е категоричен, че миналата година не са били ограничавани въглищните емисии по обективни причини. ЕК е проявила разбиране, стана ясно още от думите му. „Ние говорихме не за пълно отпадане на тези ангажименти, а за намаляване. Те поискаха алтернативи, които ние изпратихме. Става дума за шест нови проекта плюс два стари проекта, които са трансформирани от ПВУ“, поясни още той.    

Бившият вицепремиер подчерта, че става дума за неформални дискусии, защото не било коректно служебното правителство да пусне проектите към ЕК преди назначаването на редовен кабинет. От думите му стана ясно, че тези проекти са свързани с електропреносната мрежа, със санирането, със енергийната бедност, както и с ВЕИ-тата.

„Всичко това е публична информация и се чудя, как така г-жа Нинова не се срамува, но тя отдавна изгуби всякакъв срам в нещата, които говори за служебния кабинет“, каза още той в отговор на критиките на Корнелия Нинова за липсата на ефективни действия по отношение на въглищните централи.