Председателят на Камарата на архитектите Борислав Игнатов с ново предложение за визия на Паметника на Съветската армия в София, за който се спори от години. Има и решение за премахването му от началото на 90-те години, но демонтажът все се отлага.

Снимка: bTV

Сега Игнатов предлага паметникът да се „облече” в саркофаг като музеен експонат, а около него да се изгради хълм.

Преди време той предложи да се сложи държавния герб на върха му, което предизвика големи спорове.

По думите му с новата идея по-голямата част от хората ще са удовлетворени, понеже хем няма да се пипа монументът, хем ще се изгради нещо като паркова зона и той няма да се вижда.

Снимка: bTV

„Паметникът ще може да се експонира отвътре и да има достъп така, че да бъде разказана историята на монумента на времето и на авторите. От горна страна на саркофага може да се изгради изкуствен хълм, който да бъде изцяло озеленен, което кореспондира с другото крайно желание да бъде премахнат и така ще се превърне отново в парк, както е била някога Княжеската градина. На върха на този хълм може да има панорамна площадка. Оттам ще се виждат всички символи на града и на държавата ни – университетът, Народното събрание, Борисовата градина”, обясни арх. Игнатов.

Той добави и че по този начин паметникът ще бъде предпазен от злонамерени действия.

В последните години монументът често беше надраскван, като най-запомнящото се посегателство беше на уличните артисти от Destructive creation. Те изрисуваха паметника в образите на известни американски супергерои, с което отправиха послание, че трябва да живеем "в крак с времето".