„Няма как да бъде направена реконструкция, защото този строеж е предвиден за премахване през 2011 г., т.е. предвидено е да има нова сграда“.

Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България по повод намерението за прекратяване на договора за изграждане на дългоочакваната национална педиатрия в София.

„Договорът е за реконструкция, т.е. за укрепване и за довършване. Реконструкцията предполага, че могат да бъдат сменени някои елементи, но не и да бъде срината сградата и направена наново, това не е реконструкция – това е изцяло ново строителство. В конкретния случай довършването на строежа е невъзможно поради чисто законови и правни аргументи“, обясни арх. Бакалова.

По думите ѝ с обществената поръчка за изпълнител „каруцата е била поставена пред коня“, защото липсва налази за нуждите на детското здравеопазване през следващите 30-50 години.

„Нужен е рестарт на процеса и тръгване по правилния начин – анализ какво ще строим, конкурс за проект и най-накрая конкурс за изпълнител“, коментира архитектът.

Гледайте цялото интервю във видеото!