Няколко медии в четвъртък, а сутринта и премиерът в оставка Бойко Борисов, смутиха обществото с новината, че депутатските заплати ставали 10 хиляди лева. Предложението било на „Демократична България“.

„Категорично не е истина. Съжалявам, че съм в режим да опровергавам „фейк нюз“. Още повече нещо повторено от премиера в оставка“, заяви депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева в „Лице в лице“.

По нейните думи „Борисов е основен източник на фалшиви новини“.

„Нека преминем към фактите. Това, което стана вчера при разглеждане на поправки за дейността на Народното събрание, беше желанието на част от залата да наложи праг на едни възнаграждения, които се дават на даден депутат, когато бива натоварен с някаква извънредна задача от самото Народно събрание при някакви извънредни обстоятелства. В правилника няма праг – може да бъде 100% (от размера на заплатата) плюс безкрайност. Това, което направи залата, е за такъв тип награди за тези изключителни постижения не може да се дава възнаграждение по-високо от 25% от заплатата“, каза Цонева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Демократична България“ е направила още едно предложение – тези награди да бъдат гласувани от цялото Народно събрание, но това е отпаднало заради БСП, добави Цонева.

Тя е категорична, че депутатските заплати не са 10 000. Според нея в кулоарите на парламента се въртят различни предложения за намаляване на депутатските заплати, което се дължи на факта, че депутатите гледат на настоящата ситуация като на предизборна кампания. Нейната група ще реши кое от предложенията да подкрепи, когато бъдат направени.

„Демократична България“ не се интересува от възнагражденията, ние сме се явявали на избори с нулева субсидия“, заяви Цонева.

Нейната формация не е искала да има изслушване на съдиите в правната комисия на Народното събрание. Предложението е направено от ДПС, след като те са предложили изслушването на главния прокурор на всеки три месеца, но е подкрепено и от депутатите от ГЕРБ, което показва, че се формира „коалиция „Гешев“, смята депутатът от „Демократична България“.

Според нея ще бъдат приети много от техните предложения за промени в изборния кодекс, защото съществува съгласие по тях. Сред тях са изборен район „Чужбина“, видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините и още редица очаквани от българските избиратели промени.

Ако мандатът на „Има такъв народ“ за съставяне на правителство не бъде реализиран, отиваме на предсрочни избори, каза Цонева.

Вижте целия разговор във видеото.