Вето от президента върху Закона за филмовата индустрия поиска част от гилдията на продуцентите и режисьорите в понеделник.

„Министър Банов каза, че това, за което говорим (като мотиви за вето) е много разплуто и размито. Ще ви дам един пример- представете си този закон като един влак, който пътува от София за Варна, но на Горна Оряховица някой обръща стрелките и го насочва към Русе. Подменена е философията в този закон за киното и изкуството е превърнато от една национална ценност е превърнато в продукт, стока“, заяви режисьорът Анри Кулев в „Лице в лице“.

„Между първо и второ четене са прикачени два вагона към въпросната композиция, която пътува вече към Русе. Един много скъп спален вагон, за който се плаща непрекъснато и един телевизионно сериален вагон, а цялата режисьорска гилдия е натоварена в един товарен вагон с обещания за 10 милиона допълнително. Тези обещания са много красиви, но на фона на нашия опит през годините се съмняваме тези 10 милиона да идват регулярно през годините, още повече че е неясно този закон при следващите правителства как ще се разглежда“, допълни Кулев.

Според него тук става въпрос за три закона, събрани в едно. Мястото на сериалите е в Закона за аудиовизуалните произведения, смята Кулев.

"Нямаме нищо против - нека сериалите имат отделно място. Детайлите по отношение на тези три закона, накичени насила в една композиция, са много различни", допълни още режисьорът.

Голям проблем е, че те първа към закона ще се създава правилник за неговото действие и няма еднакви правила за всички.

„Имаме отрицателно становище по отношение на стимулите и от министерството на финансите и от министерството на туризма“, отбеляза режисьорът, който се страхува, че субсидията за българско кино ще отиде за покриването на предвидените в закона финансови стимули за филмови продукции.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Кулев няма нищо лошо във финансовите стимули и възстановяването на разходи направени за филмови продукции у нас, но законът е лобистки и защитава интересите на определени чужди филмови компании, които всички знаят кои са. Ако във Франция бъде приет закон, който да стимулира американското кинопроизводство, министърът веднага ще си подаде оставката.

Няма равнопоставеност между българските и чуждестранните творци, смята Кулев, който даде пример с хонорара на чуждестранен актьор, който е снимал в България и е многократно по-висок от заплащането на един негов български колега. Ако държавата възстанови на този чуждестранен актьор 10% данък, който е нисък в сравнение с другите страни в света, а хонорарът му е над милион сумата става доста крупна.

Вижте още за мотивите на режисьора да поиска вето върху Закона за филмовата индустрия във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!