Фалитът на „Томас Кук“ няма да окаже влияние на туристическия сезон у нас. Това обяви в „Лице в лице“ ресорният министър Николина Ангелкова. Тя допълни, че са проведени редица срещи с туроператори и те са обещали да се запълни капацитетът.

Ангелкова обяви, че от днес започва работа механизъм, който ще насърчава организирания туризъм у нас.

„Става въпрос за периода от май до октомври месец, парите са в размер на 15 млн. лв. и са за четири основни пазара. Това със сигурност ще подпомогне нашите усилия и тези на бранша, за да можем 2020 г. да я посрещнем с добра основа“, уточни министърът.

По думите ѝ се очаква летният сезон през 2020 г. да има по-добри резултати от миналата година. Николина Ангелкова посочи, че Министерството на туризма е обявило обществена поръчка за маркетинг и реклама на чужди пазари – Германия, Великобритания, Полша, Унгария, Чехия, Словакия и Русия.

„За нас е важно, че за първи път предлагаме такъв механизъм, който е ориентиран към конкретни резултати. Участниците трябва да докажат, че след октомври месец те са докарали туристите, които са заявили в офертата си за кандидатстване“, допълни Ангелкова.

Министърът на туризма заяви, че сумите ще се заплащат, след като спечелилите обществената поръчка фирми докажат своите резултати.