В българските училища не се преподава това, което се е случило в близката история, като „инерция” има и в паметниците, наименованията в малките населени места и носталгията по комунизма в реториката на бившата компартия БСП. В резултат на всичко това младите хора са застрашени от това да повторят грешките на своите предци, страдали заради идеологии като националсоциализма и болшевизма.

За това предупреди евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в студиото на „Лице в лице”. На днешния ден на възпоменание на паметта на жертвите на комунизма той припомни думите на Роналд Рейгън: „Свободата е само на едно поколение от изчезване”.

Той беше категоричен: „В БСП, когато стане въпрос за това, казват „Вие искате да променяте историята!”. Не, г-да комунисти, вие променихте историята, вие преподавахте с десетилетия фалшива история – каквото правеха и в Македония! Сега искаме обективния прочит на историята – за това, което се е случило преди 9 септември и това, което се е случило след 9 септември”.

Обществото реагира много страшно, когато се говори за жертвите на нацизма, но приема сякаш някак си безразлично жертвите на комунизма. Според Ковачев причината е в наслагването на десетилетия страх да се говори за това нещо, насочването на историята само в една посока:  „Това е десетилетното наслагване на темата в тази посока. Защо е толкова сложно в Македония да кажеш истината, защо е толкова опасно да кажеш какъв е Гоце Делчев или Даме Груев – десетилетия е бил насаждан страх”.

Ковачев беше категоричен, че комунистите са виновни за избухването на гражданската война у нас, започнала с атентата в „Света Неделя” през 1925 г. Според него ликвидираните от царския режим са по-малко от жертвите на „червения” терор: „Какво трябва да направи една държава, когато има въоръжена банда в гората, сега има такива хора и ги наричат „терористи”.

Той все пак изрази надежда, че БСП ще намери сили да участва в общоевропейския Ден в памет на жертвите на тоталитарните режими (23 август), за да почете загиналите в условията както на националсоциализъм, така и на болшевизъм и на всичките им форми.