Какво ни очаква - редовен кабинет или трети за година парламентарни избори? Опит да отговорят на този въпрос в „Лице в лице“ опитаха да дадат политологът Слави Василев и журналистът Петко Георгиев.

„Връчването на мандата на БСП беше най-логичния избор на президента Радев. Дали тя е партията с най-големите шансове (да направи правителство), не съм много сигурен, защото шансовете на всички партии на протеста са еднакви и клонят към нула заради позицията на „Има такъв народ“, заяви Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

Единственият шанс за обрат е Слави Трифонов да промени курса си и да направи „рязък завой“, а другият вариант е да затвърди позицията си и да каже, че всички останали са виновни, за да мобилизира електората си за нови избори и той е по-вероятен, смята политологът.

Връчването на мандата на БСП „предварително го обрича на неуспех“ и „ускорява“ отиването към нови избори, защото „облекчава избора на основните играчи“, смята и Петко Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него трябва да се прецени възможност ли е или опасност да се състави правителство, което ще лежи на плаващи мнозинства. Важно е да има мнозинство, което да осъществи съдебна реформа, а такова няма.

Плаващите мнозинства са шанс за парламентаризма и при тях изплува истината по различни въпроси, затова не трябва да се говори негативно за тях, смята Слави Вaсилев.

Петко Георгиев отбеляза, че пред всички партии, които ще участват в разговори за правителство стои дилемата дали да заложат, че в следващия парламент ще бъдат по-представени или ще понесат наказателен вот за това, че не са съставили правителство. Битката е да се види в очите на обществото кой ще изглежда виновен за несъставяне на правителство. Затова "Демократина България" вероятно ще разговарят с БСП, но няма да има резултат.

Според журналиста тази партия, която успее да издигне кандидат-президент, който да отиде на балотаж с Румен Радев, ще бъде първа политическа сила в следващия парламент.

Докато Слави Василев застъпи тезата за отделни избори за парламент и президент, както е заложено при развитие демокрации, то Петко Георгиев коментира, че това е мъчение за избирателите и е по добре вотът да е две в едно.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!