Едва ли ще има съществена промяна в електоралните нагласи на изборите на 11 юли, в сравнение с последния вот от 4 април.

Това коментираха в предаването „Лице в лице“ социолозите Анастас Стефанов и доц. Петър Чолаков.

„По-скоро ни очаква може би подобна патова ситуация с малка динамика на електоралните нагласи, но никъде нищо съществено, което да промени качествено картината, така че да кажем, че тук се появява един качествено нов вариант за съставяне на коалиционно правителство“, коментира Стефанов.

От друга страна, смята той, би следвало да очакваме в рамките на кампанията партиите да положат усилия за по-добра възможност за сключване на коалиционно споразумение, защото след 11 юли очакванията за съставянето на кабинет ще са по-високи.

Очаква се и по-висока избирателна активност, отбеляза от своя страна доц. Петър Чолаков.

„От „Има такъв народ“ дадоха заявка, че ще се стремят този път да направят всичко възможно за съставяне на правителство. Социологическите изследвания отразяват нагласите в България, не отразяват вота на избирателите в чужбина по обясними причини. Там ИТН бяха първа политическа сила. Така че да видим сега с падането на ограничението на тези 35 секции за страните извън ЕС – ще бъде интересно със сигурност“, посочи доц. Чолаков.

Чуйте целия анализ във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!