„Трябва да се потърси различен нестандартен подход извън червените линии, за да се намери решение на политическата криза. Очакването за това е към ГЕРБ. Те трябва да се нагърбят със задачата да се опитат максимално искрено и с политическа фантазия, и воля да успеят да реализират управление.“ Това каза в „Лице в лице“ анализаторът от „Алфа Рисърч“ Павел Вълчев.

Социологът каза, че не би избързал с оценките за това дали ще има правителство, или не, тъй като до момента коментар на изборните резултати е направен само от част от политическите лидери.

По думите му първото и най-важно, което предстои, е политиците да започнат разговори помежду си.

Според Вълчев е важно да не се избързва и президентът да остави политиците да преценят дали имат общи цели. Социологът посочи още, че политическата класа трябва да положи усилия, тъй като се срива доверието към нея, а криза на управлението „не е национално отговорна позиция“.

„Политическата система се срива и самоунищожава, ако продължаваме да правим избори“, категоричен бе анализаторът.

Станчев направи съпоставка и с трите вота, провели се през изминалата година.

„На третите избори силите бяха сходни, но нещо се промени в дефиницията на БСП. Тя се възприемаше като партия на статуквото, но на третите избори тя се предефинира в партия на промяната. Тогава стана възможно това управление. Очакването за това сега е към ГЕРБ, в тях е топката“, каза още Вълчев.

Какви са варианти за съставяне на кабинет - гледайте повече във видеото.