Всички предложения на управляващата партия за излизане от кризата с ВНС и нова Конституция са „глупости, пиратки и спецефекти“ и не искам да ги обсъждам, заяви депутатът от БСП Александър Симов в „Лице в лице“.

„Хората, които са на площада, а аз смятам, че мнозинството български граждани ги подкрепят, настояват за две неща – оставката на Бойко Борисов и тази на Иван Гешев. Всичко извън този разговор са опита на една корумпирана клика да остане на власт. Мисля, че повечето хора го разбират. Всякакви такива „пиратки“ да обсъждаме сега – конституционни идеи, задължителна служба, образователен ценз, експертно правителство, са просто начин да се разсее това напрежение“, смята Симов.

Снимка: btvnovinite.bg

Този опит няма да успее, защото хората на улиците са решителни в исканията си вече 55 дни. „Тези нищо не могат да предлагат, да си хвърлят оставката и да си тръгнат“, заяви депутатът.

Когато се стигне до изборите БСП ще каже какво предлага, сега не е моментът, защото най-важното е „тези да си тръгнат“ и да има „служебно правителство, което да организира честни избори“, защото хората не вярват, че докато ГЕРБ са на власт, ще има честен вот, каза Симов.

Що се отнася до тезата, че служебно правителство няма да може да реши много от проблемите на гражданите в ситуацията с настоящата криза, депутатът смята, че настоящото правителството на ГЕРБ също не е успяло да реши тези проблеми, въпреки че не служебно.

Снимка: btvnovinite.bg

Симов коментира и сблъсъците между протестиращи и полицаи в началото на новия парламентарен сезон.

„Не подкрепям никакви подобни (хулигански) форми на поведение, но не смятам, че употребата на сила от страна на полицията беше съразмерна. Точно обратното. Станахме свидетели на грубо полицейско насилие – обгазени хора и пребити младежи. (…) Арестуване само в името на едното сплашване. Това не е начин за комуникиране с българския народ. Това не е начин да твърдиш, че искаш диалог, а няма кой срещу тебе, с когото да си говориш. Подобно отношение на държавата към протестиращите, лично аз, намирам за омерзително“, заяви депутатът.