Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е доказателство за неработеща и корумпирана съдебна система.

Това заяви в предаването „Лице в лице” депутатът от ВМРО Александър Сиди по случай освобождаването с 6 години по-рано на осъдения за убийство австралиец.

„Полфрийман казва, че нашата система е неработеща и корумпирана. Вчерашното решение на българския съд, за съжаление, е доказателство в тази насока. Макар и правно оправдано, не се отразява обществения интерес – убийците да бъдат в затвора”, каза народният представител.

Депутатът допълни, че ВМРО се възмущава от решението на съда, но такъв е законът. По думите му, обществото очаква справедливост и мотивите на магистратите са нелогични за хората.

„Такъв е законът обаче, едно законово решение не може да бъде коментирано, то само се изпълнява. Със сигурност има правни аргументи, които водят до това заключение. Аз не се съмнявам в качествата на съдията, които е взел това решение, той се е съобразил със закона. Притеснителна е защитата от страна на десетки правозащитни организации – скандалът с „Човек на годината”, заяви Сиди.

Депутатът допълни, че има много подобни случаи за предсрочно освобождаване, но е скандално решението да се освободи човек, който е осъдил държавата.

По думите му, този казус и убийството на 7-годишната Кристин от Сотиря са извадили на дневен ред отново въпроса за промени в Наказателния кодекс за съкратената процедура.

Александър Сиди коментира законопроект на НФСБ и ВМРО за държавна помощ за възрастните хора, която да допълва пенсиите им до минималния праг за бедност у нас или 346 лв.

„Възрастните хора са най-уязвимата група у нас. Те са построили тази държава, а ние не можем да им осигурим минимален праг, за да живеят достойно. За първи път правим такъв закон, който събира всички норми за възрастните хора в един общ документ. Акцентът е, че държавата трябва да намери механизъм, който да гарантира на възрастните хора нормален живот”, уточни той.

Народният представител допълни, че този закон предвижда да се отменят всички други допълнителни плащания, свързани с помощ на най-бедните.