Предсрочното освобождаване на осъдения за убийство Джок Полфрийман от затвора провокира остри политически реакции.

От управляващото мнозинство поискаха да чуят мотивите на съда.

„Хората са възмутени, а близките на момчето очакват отговор на това какви са били мотивите, при положение, че Полфрийман заяви, че българският съд  е компрометиран. Какво ще каже г-н Калпакчиев по това изказване?”, попита депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Милен Михов от ВМРО заяви, че решенията на съда в една правова държава трябва да бъдат изпълнявани, но цялото общество приема тази присъда като несправедлива. 

Социалистите са на мнение, че казусът поставя отново на дневен ред въпроса за промени в Наказателния кодекс за съкратената процедура, без значение коя партия ги предлага.

„Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират, но като човек и политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и възмездие. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Позиция по случая изрази и премиерът Бойко Борисов. „За разлика от политическите сили, аз съм премиера и не мога да си позволя да коментирам решение на български съд и никога не съм го правил. Така че всички знаем отговора какъв е, но аз не мога да си позволя да го кажа”, посочи министър-председателят.

Подобно твърдение направи снощи и главният прокурор Сотир Цацаров.