„Този Изборен кодекс има необходимостта да бъде съществено променен. Той е създаден за гласуването с хартиена бюлетина“, каза бившият шеф на ЦИК Александър Андреев в предаването „Лице в лице“. 

„Би трябвало да е преценка на законодателя дали изцяло да бъде променена избирателната система от гледна точка на създаването на избирателните списъци. Дали да бъдат съставени списъците на основа на база данни население, или тя да бъде активна регистрация на българските граждани, които да заявят дали желаят да участват в изборите“, допълни още Андреев. 

По думите му регистрацията би увеличила избирателната активност на българските граждани. 

„Има много българи, които живеят в чужбина, но не са заявили това, нямат адресна регистрация и по този начин не биха могли да участват. Трябва да бъдат определени границите на район „Чужбина“, избирателното тяло – кои български граждани имат право да гласуват в този район, и да може да бъдат определени мандатите на района“, каза още бившият шеф на ЦИК. 

Ако се премине към система с регистрация, или с въвеждането на район чужбина, това би наложило изцяло преглед на Изборния кодекс, смята той. 

Според Андреев съставът на ЦИК трябва да бъде актуализиран, така че да има доверие в изборня процес. Той смята също, че трябва да има ясен анализ, който да обяснява какви са положителните страни на гласуването с хартия и на машинното.