„В 10-дневен срок държавата на задържания кораб има правото да се обърне към съда, в случая румънския, и да поиска освобождаване на корабите срещу залог. Обичайно това е финансов депозит. В зависимост от каква щета или нарушение е извършено и каква е обществената опасност, ако има такава“, каза адвокатът по морско право Владимир Владимиров.

Според него описаната процедура отнема около седмица. Коментарът му е във връзка със задържаните български кораби в Констанца. По думите му границите на икономическите зони между България и Румъния не са определени. 

„По този начин всички наши риболовци са лишени от възможността със сигурност да знаят кога преминават една граница. Щом се води следствие, значи има данни за някакво нарушение или законен повод. Очевидно Румъния претендира за някакви суверенни права, които има във връзка с риболова в нейната икономическа зона“, допълни Владимиров. 

По думите на адвокат Владимиров в корабния дневник и в записите на картата трябва да е установено движението на корабите и да е отбелязано мястото, на което е извършен уловът.

„Не мога да твърдя, че има някаква вина в нашите рибари, първо защото никой не е установил къде е уловена тази риба. Никой не е установил дали те са заловени с риболовните съоръжения в работно състояние. Никой не е установил къде е уловен калканът и акулата“, каза адвокатът по морско право. 

Вижте целия разговор във видеото.