„Българските институции все още не са получили официален документ, който да посочва на какво основание българските кораби са задържани. Разполагаме с неофициална информация, съобразно която е повдигнато обвинение към собствениците на трите български кораба. За съжаление, в тази информация лисва правно основание за това на какво основание тези кораби са задържани“.

Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на брифинг в министерството. 

„Нямаме официален документ с конкретно обвинение. Няма референция нито към националното законодателство на Румъния, нито към европейско такова. В момента тече прокурорска проверка без конкретика на основа на какво и чие законодателство се осъществява тази проверка. Имаме информация за задържана суровина, рибни запаси, иззети от българските кораби, както и инвентар. Тук става въпрос за прекратяване на риболовна дейност на български риболовни кораби, като по наша оценка те са осъществявали законна дейност в общностни води на ЕС в Черно море“, допълни Събев.

Той изрази готовността за подкрепа на министерството на земеделието към засегнатите рибарски кораби. 

В петък румънската гранична полиция задържа три български кораба на пристанището в Констанца заради съмнения за незаконен улов. Капитаните бяха освободени, но корабите все още са задържани на територията на Румъния. 

„Информацията, която имаме е че са проверени пет български кораба, три от които са задържани. На борда на тези кораби е имало два вида риба – калкан и черноморска бодлива акула. Риболовната дейност на тези кораби е осъществявана извън т. нар. 12-милна зона, които са т. нар. териториални води на Румъния. Смятаме, че българските риболовни кораби са осъществявали законна дейност, която позволява европейското законодателство. Квотираните видове за Черно море и квотите, приложими за държавите членки на ЕС засягат единствено калкана и цацата. Уловът на калкан към момента не е забранен“, каза още зам.-министърът на земеделието. 

Министерството на земеделието остава в очакване да получи официална документация по случая и да реши какви действия да предприеме.