Усилията трябва да бъдат насочени към това да се събират доказателства почтено, честно, а не да са повече или по-малко, трябва да са достатъчно. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ адв. Марин Марковски по повод искането на промяна в НК от страна на Иван Гешев, така че обвинените да получават присъди с по-малко доказателства.

Не може да има стандарт при получаване на присъдите, защото случаите са различни, животът е различен, казусите са различни,има директива 2016 343, директива на ЕС, която казва, че трябва да се укрепва презумпцията за невинност, обясни Марковски.

Всеки един акт трябва да почива на категоричната доказаност, там има изисквания, че самата прокуратура, когато внася обвинителния акт да го обезпечи с доказателства, добави адвокатът.

Той поясни, че разбира Гешев, че той е много амбициозен и България има нужда от този прокурор:

Само че когато се разсъждава по начин, свързан с разбирането му, че България трябва да победи престъпността, но за сметка на законността, няма да има победа над престъпността, смята още Марковски

Според него не бива публично да се пускат чатовете, които разпространи в последните седмици държавното обвинение, свързани с Пламен Бобоков:

„Защото дори търсим помощ от цивилизацията на Европа, която е уникална, хуманна, човешка, и пак в тази директива, се казва, че не бива да има публично представяне на това, че човек е престъпник, преди присъдата да влезе в сила“, коментира Марковски.

Според него обвинителен акт трябва да има след предварителната работа на полицията, която подготвя доказателствата, след което прокурора ги подрежда със знание и опит.

Вижте още във видеото.