30-годишният китаец Цън Цон има бизнес у нас – изнася розово масло за Европа и Китай, планира да открие и винарна у нас. Истината е, че той живее от 4-годишен у нас и чувства България като своя родина. В родния си град в Китай се прибира един – два пъти годишно за няколко дни.

Цън Цон е и предсeдател на Съвета за икономически и дипломатически отношения. Той определи като много успешна срещата в София с участието на китайския премиер Ли Къцян.

На въпроса защо Китай заобикаля България, а инвестира в други държави от региона като Гърция и Румъния, той обяви, че е важен човешкият фактор – отношението на хората за контакт в съответните държави.

Относно АЕЦ „Белене” и дали Китай ще инвестира в проекта той каза, че това е политически въпрос. Уточни, че не е вярно твърдението, че Китай настоява за държавни гаранции по проекта.

На въпроса дали има проблем с наемането на работници у нас той каза, че се грижи добре за работниците си и не е имал проблем с тях. А, че има хора, на които не им се работи – това е световен проблем”, коментира Цън Цон.

Вижте повече във видеото: