Преди две години след палеж изгоряха и емблематичните за Пловдив тютюневи складове. За палежа беше осъден бездомникът Любомир Данчев. Той получи 4-годишна ефективна присъда, а собствениците на сградата – предписание да възстановят постройките в автентичния им вид.

В момента тютюневите складове са оградени с телени огради, но не изглеждат възстановени.

Собствениците получиха заповед, с която бяха задължени да направят аварийни укрепвания с цел обезопасяването на сградите. Те се постараха… направена е най-неотложната част”, каза инж. Гергана Николова, гл. експерт в община Пловдив.

Тя уточни, че външните фасадни стени са укрепени, но на този етап собствениците не изпълняват заповедта за укрепване на вътрешни калкани и преградни стени. Имали други инвестиционен намерения, внесли проект и чакат одобрение. Искат излизане извън обема на сградата, обяви инж. Николова. Не се знае дали ще им разрешат.

Адвокатът на обвинения за палежа Любомир Дачев – Стефан Левашки, вижда връзка между пожара в тютюневите складове и този от уикенда в Царските конюшни в София. По думите му почеркът е един и същи.

Адвокатът каза още, че Дачев не е поискал обжалване на 4-годишната присъда, а иска да бъде оправдан за палежа.