Непоказвани досега снимки, запечатали възникването на пожара в пловдивските тютюневи складове, бяха показани днес в съдебната зала, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Това стана по време на представянето на експертизата, изготвена от учени от Академията на МВР.

Фотосите са направени няколко минути преди да бъде подаден сигнал на 112 за възникването на пожара. От тях е видно, че огънят е тръгнал от помещението, което е било обитавано от бездомника Любомир Данчев.

Доцент Валентин Чочев от Академията на МВР е категоричен, че най-вероятната причината за огнената стихия е незагасена цигара и не става въпрос за палеж със запалителна течност. Огънят в помещението на клошаря е тлеел поне 3 часа преди да се разпространи из цялата сграда.

Адвокатът на Данчев Зоя Тошкова демонстративно напусна заседанието, което определи като „фарс”. Тя поиска отвод на съдебния състав, тъй като съдията разговарял насаме с експертите преди оповестяването на техните заключения, а, в същото време, не допуснал изслушването на двама свидетели, които първи забелязали пожара.

В началото на съдебното заседание психиатри потвърдиха, че Любомир Данчев не страда от психично заболяване и носи отговорност за постъпките си. Човекът, който е дал показания срещу него – друг бездомник, страда от шизофрения. Тази диагноза, според вещите лица, обаче не била пречка да се вземат показанията му.

В съдебната зала беше изслушана и експертизата от специалисти в опазването на паметници на културата. Те бяха категорични, че макар пожарът да е нанесъл огромни щети на тютюневите складове, част от най-ценните орнаменти по фасадата са оцелели и сградите могат да възстановят културно-историческото си наследство с реставрация за няколко милиона лева.