Институтът за системно инженерство и роботика на БАН представя днес своите разработки като част от инициативата на Академията да показва институтите си.

Сред изложените разработки са първите хуманоидни роботи в България Роби и Роберта.

Снимка: bTV

Роби е създаден във Франция, но софтуерът и хардуерът му са програмирани от български учени.

Двата робота са с многофункционално предназначение, но учените искат изобретението им да подпомогне образователните умения на деца със специфични потребности, обясни ръководителят на института акад. Чавдар Руменин. Роботите може да бъдат използвани и за работа с ученици с по-особено отношение към науката. Освен това с тяхната помощ може да се представи информацията по начин, по който да бъде по-добре запомнена и усвоена.

Снимка: bTV

Представени са и цели фамилии роботизирани системи като „Робко 12“, което е комплекс от два робота, подготвени за сервизни дейности на хора в неравностойно положение.

Единият има модул са синтез и разпознаване на българска реч. Той може да организира средата, в която живее обслужваният човек – да включва и изключва аудио- и видеосистеми, да отговаря на телевизионни повиквания, а в случай на проблем – да извика бърза помощ, обясни проф. Роман Захариев.

Снимка: bTV

Другият пък се програмира с виртуална реалност. Той може да изпълнява специфични функции, като например да налива вода.

Снимка: bTV

Когато влезе в производство, цената на такъв робот ще е колкото на среден европейски автомобил – ок 25 хил. евро.

Българските учени се надяват изобретенията им да станат достъпни за хората с увреждания.

Това вече се случва с хуманоидните робите, които карат децата да повтарят движенията им, за да подобрят опорно-двигателната си система.

Всеки, който иска да види роботите, може да го направи днес в Българската академия на науките.

Вижте още във видеото: