От Министерството на образованието и науката си измислят нова граматика, като казват че няма грешка в отговор Б на въпрос 7 от матурата по Български език и литература: „Убедително написаното писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия”, беше коментарът на езиковеда доц. Борислав Георгиев.

Според мен е техническа грешка, която се прикрива, посочи той.

Не може децата да тълкуват „какво е искал да каже авторът”, коментира и Цвета Брестничка, председателят на асоциация „Родители”.

„Жалко е, че всека година по това време настава истерия покрай матурите, започваща с мерките по сигурността, дебненето на дванадесетокласниците, повече отколкото затворниците… Това предизвиква свръхреакция на зрелостниците и техните родители при подобни спорни моменти”, добави тя.

90% от българите не се справят с пълния и краткия член, посочи още доц. Георгиев в коментар за нивото на граматичните познания у нас.

„Много хора не се справят,защото начинът, по който се преподава граматика и правопис е убийствен – така че да отврати децата, а не да има даде възможност да пише грамотно.

Вижте още във видеото: