ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества заради продажбата си и всичко досега беше крито нарочно. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова публикува във фейсбук профила си отговор от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на неин въпрос за поисканите от ЧЕЗ цени. Официално дружествата трябваше да представят заявките публично в края на февруари, но ЧЕЗ не го направи.

Снимка: bTV

Действително зависи от КЕВР с колко ще бъде крайното увеличение на тока, но от поведението, което има досега Комисията и нейният председател, може да се очаква всичко. Например и досега остава неразбираемо защо беше скрито и ще бъдат ли наказани ЧЕЗ за това, че не оповестиха по начина, по който трябва да го направят съгласно закона и наредбите, тяхното искане за увеличение на цената на енергията. Досега никаква реакция няма!, каза Божков.

Снимка: bTV

Ако не беше писмото на КЕВР до Корнелия Нинова ние и до днес нямаше да знаем, подчерта той.

Божков показа своя фактура, в която е изчислил, че съгласно исканията на ЧЕЗ, увеличението в неговото домакинство ще е около 14,5%. За отделните граждани то ще варира в зависимост от употребената нощна енергия. Средното увеличение на крайната цена ще е 18%, е изчислил Божков.

Снимка: bTV

„А това носи едни големи пари на ЧЕЗ – 180 млн. лв.“, допълни той.

Според него исканото увеличение има отношение към продажбата на ЧЕЗ. „Едно нещо е да имаш 30 млн. лв., друго е да имаш шест пъти повече в касата си и с тях да плащаш кредита, с който си купил дружество. А как ще погледне една банка, от която искаш кредит, на намерението ти да изкараш едни 180 млн.?“, попита той риторично.

Снимка: bTV

Ако сделката на ЧЕЗ с „Инерком“ се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството, прогнозира Божков. Ако преговорите започнат отначало, за да може да се включи и държавата, нещата ще изглеждат по-различно, смята той.

Вижте целия разговор във видеото: