Починалата на 17 август родилка Ренета Томова не е имала външни наранявания, когато е постъпила в реанимацията на болницата в Сливен. Това обяви пред bTV директорката на отделението д-р Юлия Бянкова.

Родилката е постъпила в нейното отделение едно денонощие след раждането – в много тежко общо състояние, с картината  белодробен оток. При прегледа преди раждането е установено, че жената има две придружаващия заболявания, но нямам право да кажа какви, уточни тя.

По думите ѝ от какво точно е починала жената ще установи съдебно-медицинската експертиза след аутопсия.

Роднините на починалата след раждането Ренета искат независима медицинска експертиза и разследване по случая. Те твърдят, че лекарите са извършвали манипулации, с които родилката не е била съгласна, имат подозрения, че е имала счупено ребро.

Днес екип на Медицински одит и РЗИ-Сливен влизат на проверка в сливенската болница. Ще се проверява дейността на лечебното заведение и по специално случаят със смъртта на родилката.

Около 200 души излязоха вчера на протест пред лечебното заведение. Исканията им бяха да се спрат подобни практики, да няма такова отношение към родилките и прокуратурата и полицията да разследват случая.

Качеството на родилната помощ

Крайно време е да се проведе разговор за качеството на родилната помощ и за единни стандарти по акушерство и гинекология, обяви в предаването „Тази сутрин” Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

Тя се е свързала с близки на починалата родилка и е предложила помощ. Ако се докаже, че са прилагани методи, които не са утвърдени от науката и практиката, може да се заключи, че правата ѝ са нарушени, каза Шаркова.

За съжаление рядко диалогът стига до качеството на родилните грижи в България – не се събира адекватна информация, няма единни правила за поведение, коментира още адвокатът.

Къде остава оценката на пациента?

Медицинският одит и районната здравна инспекция би трябвало да проверят случая с починалата родилка в сливенската болница и, ако има данни за причиняване на смърт по непредпазливост или други нередности, казусът трябва да стигне и до прокуратурата. Това коментира националният омбудсман Мая Манолова в студиото на „Тази сутрин”.

Тя отбеляза, че към момента са започнали проверки и затова не се е самосезирала.

По думите ѝ обаче гражданите често се оплакват от нарушени права в здравеопазването и това повдига по-голям въпрос: „Реформата в здравеопазването би следвало да отчете един изключително важен критерий – оценката на пациента за качеството на здравната грижа”.

Тя отбеляза, че пациентът не участва с оценката си в акредитацията на здравните заведения, а би трябвало именно неговото мнение да е основно.

„Иначе наистина се губи целта – за какво се прави реформа, за какво се наливат още и още пари, при положение, че пациентът остава неудовлетворен или става жертва на подобни трагични случаи”, категорична беше Манолова.