Тази седмица УНИЦЕФ и журналисти от различни медии се обединиха в името на обща кауза, а именно децата. Или как да не се нарушават правата на най-малките, когато стават герои на журналистически репортажи.

Един от гост лекторите беше американският продуцент на документални филми Кони Фоси

През 2015 г. продуцентът Кони Фоси и екипът ѝ прекарват година, обикаляйки затворите в Америка. По това време присъди излежават около 70 хиляди деца. Повечето от тях попадат там за дребни прояви.

„Това, което открихме в нашия доклад, е, че голямо множество от децата, които са се сблъсквали със системата за детско правосъдие, имат ментални проблеми, голяма група от тях, говорим за между 70% и 80% от децата. Също така забелязахме, че преобладаващо са представители на малцинствата – около 70% от децата са или черни, или латиноси. Друго нещо, което забелязахме е, че много от децата не получават подкрепа у дома, принадлежат към общности, които биват третирани по-твърдо от полицията, така че си мисля, че ако погледнете профила на децата, които преминават през системата за детско правосъдие, то те са от най-уязвимите членове на обществото”, казва продуцентът.

От филма на Фоси става ясно, че задържането на деца в различни институции за дребни прояви, струва скъпо на държавата и обществото и няма и не води до основната цел – повишаване на сигурността и превенция.

Благодарение на филма е инициирана национална кампания, която има за цел да спре затварянето на непълнолетни деца в изолатори, а 4 месеца след излъчването му президентът Барак Обама предприема мерки да приложи забраната на практика и във федералните затвори.