Днес България е домакин на голям международен форум, посветен на това, как ще бъде решен проблемът с двойния стандарт при храните. Той е под патронажа на премиера Бойко Борисов, а организатор е националният обудсман Мая Манолова

Преди седмица в рубриката „Чети етикета” министърът на земеделието Румен Порожанов представи най-новото проучване на Агенцията по безопасност на храните за разлики в идентични продукти, на водещи мултинационални компании, които се продават в Източна и Западна Европа.

Проверката беше направена сред 53 продукта в 5 големи търговски вериги. При 20% от изследваните храни има разлика в етикетите, а при 42% - цената е по-висока в България.

Разликите са при млякото и пюретата за малки деца. При безалкохолни напитки със съдържание на портокал на една и съща фирма например, най-ниско е съдържанието на плод у нас, както и в Унгария – 5%, докато в Италия е 12%. В половината държави напитката се прави със захар, а в другите, включително у нас – със заместител. Има и разлика в газираността.

Различия има и при сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон.

Вкусови разлики има при пет продукта – моцарела, безалкохолни, шоколад.

От резултатите става ясно, че въпросът не е дали сме потребители втора ръка, а кога ще се сложи край на това.

Решението е в промяна на европейската директива с изрична забрана за предлагане на едни и същи продукти на една марка с различно съдържание, коментира омбудсманът Мая Манолова.

По думите ѝ борбата срещу тази практика няма да е лесна, защото става въпрос за големи транснационални компании и огромни печалби.

Тя ще настоява за единен европейски контролен орган – ОЛАФ за хранителните продукти, който да контролира и да налага жестоки глоби.

Манолова предлага седалището на този хранителен ОЛАФ да е в София, защото България е сред най-засегнатите страни от проблема.

Вижте повече във видеото: