Светът навлиза в т.нар. трета вълна на кафе културата, в която попада и България. Каква е модата при кафето днес - разказват Денислав Борисов и операторът Борис Пинтев в bTV Репортерите.

Днес кафето е най-продаваната стока след петрола. В този момент по света се изпиват около 12 000 чаши всяка секунда. Това е най-популярната напитка след водата.

Снимка: bTV

Като бариста Ивайло Любенов знае всички тайни в приготвянето на хубаво кафе.

"Идеалното еспресо е около 30 милилитра – тогава имаме най-добре извлечен екстракт от вкус и аромат и може да се насладим на едно прекрасно еспресо", каза Ивайло Любенов, бариста.

"Класиците уважават еспресо кафето като висша форма на продукта кафе. От там всички разновидности са според желанието на човека, според вкусовете, според това в коя част на деня би искал да го пие човек", обясни Кирил Кирилов, представител на фирма за доставка и търговия на кафе.

Снимка: bTV

От печенето обаче зависят вкусът и ароматите.

"Процесът на изпичане е най-важният процес. Формирането на ароматите се случва по време на изпичане. Комбинират се различни ароматни молекули според спецификата на конкретния бленд. Също така е много важно как смесваме сортовете кафе. За да получим един балансиран аромат, трябва да отчетем спецификите на различните сортове, да ги комбинираме по подходящ начин", казва Стойко Петков, който е представител на фирма за доставка и търговия на кафе.

И още един мит - дългото кафе всъщност е по-силно от късото.

Гледайте още в bTV Репортерите тази вечер след централните новини.