Въпреки че през лятото правителството прие промени в Закона за домашното насилие, предишният парламент не стигна до гласуването им. Така страната ни все още няма регистър на жертвите и съвет по превенция.

Помага ли държавата на пострадалите?

Вместо в щастлива приказка, любовта ѝ към него я вкарва в кошмар.
„Каквото искаше, това се случваше. Подчинявах се и пак не беше доволен. „Една вечер, както си лежахме ме хвана и ме хвърли на пода. През цялото време ме удряше – дали със шамари, дали с шутове… и ми каза: да знаеш, че ей сега ще те накарам сама да се обесиш…, но преди това ще ме накара да си изкопая гроба“, разказва жертва на домашно насилие.

Трябвало да се скрие. Начинът – в кризисен център. В страната има 8, финансирани от държавата. Един от тях е на фондация „Пулс“. Оттам са помогнали на повече от 10 000 души. Не знаят обаче дали  ще могат да продължат – заради финансови затруднения.

И докато някои се крият, други загубиха живота си. България е осъдена в Международния съд по правата на човека, защото през 2017 г. не е защитила жена, убита от мъжа си. Тя е подала общо 4 жалби в полицията в рамките на 18 месеца, като последната е от вечерта преди убийството ѝ. В решението пише, че държавата се е провалила в опита да запази живота ѝ.

Гледайте тази вечер в bTV Репортерите филма „Не аз съм виновна“ на Виктория Готева и Борис Пинтев!