"Евросирак" - това е една от новите български думи на 2021 г.  Според учените от Българската академия на науката думата означава дете, чиито майка и баща работят в чужбина.

Какво принуждава родителите да заминат и съжаляват ли за избора си? Отговорът търси журналистът Николета Хаджийска в bTV Репортерите тази вечер след централната емисия новини.

Вече пет години Виолета е и баща, и майка на единадесетокласника Виктор. Допреди две години й помагал дядото, но починал.

Бащата на момчето работи в чужбина. Разделил се с майката и тя живее в друг град.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нямаш опора, майчината обич и бащината грижа", казва Виктор.

"Трудното е това, че не е твоето! Аз не съм родителят, аз съм бабата. А тя е нещо, което разглезва децата“, смята Виолета Николова, бабата на Виктор.

Снимка: btvnovinite.bg
"Работех в един завод във Видин и получавах 270 лева заплата, в един момент се озовах в Кипър, без да знам език, аз започнах на 650 евро!", разказва Георги Николов, бащата на Виктор.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучване на Сдружение "Ларго" показва, че предпочитаните за родителите страни са Испания, Чехия, Италия, Германия, за малка част - Обединеното кралство.

Снимка: btvnovinite.bg

"Много от родителите прекъсват връзката с децата, с България, защото смятат, че са си откупили вината като изпращат редовно пари. Това се отразява ужасно – и на децата, и на бабите", казва социологът Венелин Стойчев, експерт към сдружение "Ларго".

"Идвам тук за две седмици, ама като тръгвам те почват да плачат, казват "Тати, недей". Казвам: "Тати, какво да правя, тука няма парички, там ще изкараме", споделя бащата на три деца Марин Добрев.

Снимка: btvnovinite.bg

Група в риск са и децата на сезонните мигранти, които помагат на родителите си през лятото в чужбина и затова напускат по-рано училище и се връщат по-късно.

Филмът  на журналиста Николета Хаджийска - "Евросирак", гледайте в bTV Репортерите тази вечер след централната емисия новини