Доброволец се зае  да възстанови покрива на Боянската църква, след като стана ясно, че между керемидите на вековната светиня расте трева.

Снимка: bTV

Въпреки реставрирането на храма преди година заплаха застраши средновековната реликва. Трева, поникнала на покрива, можеше да причини теч, който да увреди музея.

Снимка: bTV

„Нощен кондуктор съм и просто се възмутих от един ваш репортаж, за Боянската църква, като гледах, че са обещали фирма да третират с препарати и се възмутих, не може ли първо да окосите. И на моят квартирант му казах "Пенчо, аз ще я оправя тази черква". Така не се прави”, обясни Иван Близнаков – дарител.

Иван не е боянски майстор, но е родопски, шегува се той сам. 

Снимка: bTV

„Вързах се с едно въже за дървото, през билото на покрива. От другата страна има конструкция за климатиците, завързах здраво. На билото направих един възел, за който се вързах, с колан си намерих като алпинист и по този начин вече не ми трябват средства, само труд. Управителят ми вика: Внимавай, викам: Имам застраховка. Но тя не е важна, важни са светците под мен, те ме пазят. Хората не го схващат, едни ме мислят за будител, други за будала”, разказва дарителят.

Снимка: bTV

След като оправя покрива, се заема с нова кауза. Да възстанови разрушената ограда на черквата.

Гледайте bTV Репортерите тази вечер след централните новини в 19:00 часа.