Всяка година у нас 130 000 норки губят живота си, за да станат част от индустрията, която произвежда кожени палта и аксесоари.

И бизнес, и престъпление е да убиеш толкова животни, но тези, които се занимават с това, не нарушават закона, понеже това е позволено. А кожите се използват, за да се продадат навън.

Снимка: bTV

Палто от норки изисква поне 20-30 животинки, като една кожа от норки струва 25-30 евро. 

Убиването на норките става в една черна кутия, в която има 30-70 животни, удушавани с газ, след което се дерат.

По-голямата от двете ферми за норки у нас се намира край село Маджерито, Стара Загора. В нея живеят близо 130 000 норки, убивани и одирани всяка година.

За да не се стига до убийство на видове, чието месо не се яде, наскоро беше внесен законопроект, който забранява отглеждането на животни само заради техните кожи.

Текстът предвижда забраната да влезе в сила от 1 януари 2021 година, а убийството на норки вече да се квалифицира и като жестокост към животните.

„В България има такива ферми, отглеждат около 130 000 животни. Убиват се всяка година такова количество животни и е време това да спре така, както е спряло в много други европейски държави”, казва Петя Алтимирска, НГИ, "Забрана на добива на ценни кожи в България.

Снимка: bTV

Законопроектът предвижда още фермите за норки да бъдат закрити, а повече разрешителни за такава дейност да не се издават.

За фермата в село Маждерито това също означава закриване. Но всъщност собствениците не само не планират това, те даже мислят за разширяване на бизнеса.

Снимка: bTV

”Убиването на норки се случва посредством обгазяването им с въглероден диоксид”, обясни Павлина Лоя, председател на Асоциацията на норковъдите.

През юли bTV показа незаконно гробище за хиляди норки. От тогава до днес отговор откъде са труповете няма.

„Абсолютно аз не мога да коментирам, защото във фермата сме проверявани многократно и имаме всички документи”, заяви Павлина Лоя.

Снимка: bTV

За случая от юли месец обаче експертите от неправителствения сектор не мислят така. 

"Едната хипотеза е, че служителите на тази ферма за норки край село Маджерито сами са организирали този начин на загробване. Другата хипотеза е, че фермата е предала труповете на животните на фирма за унищожаване на биологичен отпадък, която не си е свършила работата и ги е загробила там". обяснява Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” още в края на юли.

Снимка: bTV

Фермата край Маджерито и до днес няма коментар по темата. Според тях, кожите на норките се продават в чужбина чрез търгове и аукциони, а труповете остават тук и се изгарят. А убийството се извършва по най-висок европейски стандарт.

Снимка: bTV

Оказва се, че тази ферма е на загуба, според „Четири лапи”, продукцията се продава, а персоналът е едва 40 човека. 400 000 норки, според БАН, ще бъдат гледани вече у нас.

Снимка: bTV

Ще спрат ли убийствата и кога - ще разберем тази вечер в бТВ Репортерите с филма "Твойта кожа" след централните новини в 19:00 часа.