На 3 октомври 2021 г. година у нас се проведоха 14 частични избора за кмет. Заради приближаващия парламентарен и президентски вот, партиите хвърлиха в тях доста усилия, нерви и хъс. И ги приеха като лакмус за бъдещите си резултати.

Как обаче се стигна до тук? Причините, разбира се, са различни. И лични.

Борецът - депутат

Борецът Румен Павлов – Пантерата е заслужил майстор на спорта, вице световен шампион, пети на олимпиадата в Барселона през 1992 г. Човек, посветил 20 години от живота си на борбата.

Едва след това установил, че властта има пристрастяващо въздействие.  Първо бил кмет на Кесарево - осем години, а после и на Стражица - шест.

След този опит в местната власт, решил да премине на следващо ниво. Така на 11 юли 2021 г. бил избран за депутат. Което довело до овакантяване не кметския стол в Стражица.

„Реших да стана народен представител, избраха ме хората. Разочарован съм от някои неща, но те остават за мен.  От 2015 г. съм кмет, това са шест години. Направиха се много неща, водопроводи, улици“, казва Румен Павлов - Пантерата, бивш кмет на община Стражица.

Частичните избори в Стражица се провеждат, защото бившият кмет става депутат.  Самият той не е кандидат за кмет.

„Аз поех риска и се отказах от кметския стол. Причините са много, много хората казват г-н Павлов бореца е вечен там, но не са така нещата и реших да освободя поста“, казва Пантерата и добавя, че не му е мъчно. „Има втори шанс и след година и осем месеца ще има избори пак“, добавя той.

Румен Павлов обаче ще се кандидатира пак за депутат на 14 ноември.

„Ако не исках да се кандидатирам, щях да се боря за кметския стол. Аз искам да влезе нов човек и да раздвижи нещата“, казва той.

След двумесечния парламентарен опит, Румен Павлов твърди, че вече се цели по-високо.

„Мисля да си почина, щото два месеца какви неща се случиха в народното събрание“, отбелязва той. 

Това беше мнението на Пантерата в последния ден на 46 Народно събрание. Два дни по-късно той вече беше размислил.

Мандатът на Румен Павлов като депутат изтече на 15 септември. На 17 септември той вече е назначен за заместник кмет на Стражица.

Схемата е проста - изпълняващата длъжността кмет назначила Румен Павлов за свой заместник веднага след като Народното събрание беше разпуснато. И на мига излязла в отпуск. Така Румен Павлов вместо да си почива реално поел управлението на общината. И организирането на местния вот.

Което доведе до напрежение, разпити и взаимни обвинения в политически натиск между кандидатите в хода на кампанията.

А феноменът "Пантерата" не учудва социолозите.

„Партийната система в малките населени места е изключително различна от националната. Ако се концентрирате в отделни села, няма нищо общо с нагласите в национален мащаб. Факторите са от местен характер. Например - някой много влиятелен кандидат на местно ниво просто търси партийна регистрация, под която да се яви“, коментира социологът Димитър Ганев. 

Жертвата на кокаина

Преди 6 години Георги Георгиев се кандидатирал за кмет на Калояново, едно от селата у нас, известно с големия брой вярващи католици.

Избиран е два пъти на поста. До една мрачна утрин на 10 ноември миналата година. Тогава на входа на селото го спрял полицейски патрул. А кметът дал положителна проба за кокаин.

„Бях спрян с цел проверка по сигнал за алкохол и опиати, наркотични вещества. Излезе, че съм употребявал кокаин. Само кокаин“, казва той и отрича това.

„Оказа се, че той съдържа кодеин, който пък се съдържа в „Ривотрил“, който хората масово употребяват. Като успокоително. В „Диазепам“, в „Ксанакс“– това са опиати също“, обяснява още Георги Георгиев. Добавя, че е взимал по половинка за успокоение, за да си взема въздух.

Така Георгиев хем е пил хапчета, хем е категоричен, че е натопен и че думите му могат да бъдат подкрепени със записи от камери на пътя. Твърди, че срещу него е имало съмнителен сигнал и знае кой е искал да го отстрани. И че първоначално попаднал на некадърен адвокат, който го посъветвал да сключи споразумение с прокуратурата. Така той на практика си признал за кокаина и бил осъден на 8 месеца условно, 3 години изпитателен срок и отнемане на книжката за година и половина.

Сигналът бил от несъществуващо лице без точен адрес.

Оказва се, че казусът се влачи близо година, защото общинската комисия не е отстранила кмета веднага. А той е пускал жалба след жалба до кого ли не.

Две седмици преди изборите делото на кмета на Калояново беше отложено. Според него това изобщо не е случайно.

„Ноември месец още, след като беше осъден за каране под въздействие на наркотични вещества, ОИК се събра, но излезе с решение за неотстраняване. Започнаха едни дела и забавяне, той обжалва и тази година април ЦИК ни нареди да се съберем и да отстраним кмета, защото е нарушил закон и има съдебно решение. Той още обжалва и делото се отложи“, обяснява Надежда Атанасова – зам.-председател на ОИК.

Анализаторите твърдят, че случаите, в които авторитета на кмета е под въпрос в определен аспект не са рядкост. Но това рядко има значение за населението и индивидуалния избирател.

„Аз мога да преглътна морални качества или липса на морал, стига да решава моите битови проблеми. В огромната част от малките населени места дневният ред е изцяло материален. А морал, върховенство на закона и т. н. са пост материален дневен ред, характерен за големите градове. Ако аз ти кажа - ще си получаваш дърва за огрев, ще можеш да пазаруваш на вересия в магазина и да взимаш заеми, да работиш в общината и т. н., това, че е карал пиян няма значение. Иначе твоята кула ще рухне, всичко е битовизъм“, отбелязва социологът Димитър Ганев.

Съдбата на бившия кмет на Калояново ще е ясна на 18 октомври. Заради самопризнанията обаче, съселяните му не очакват решение в негова полза.

33 пенсии фантом

Избори се проведоха и в село Сливница край Кресна. Там бившият кмет Йордан Дончев е осъден на 9 месеца условно за документна измама. И е лишен от право да заема публична длъжност половин година.

Причината е, че имайки нотариални правомощия за населеното място, е заверил декларации на десетки хора за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг.

„Ставаше дума за 38 пенсии, за пет съм оправдан, остават 33. Няма нещо да се отнемат средства, всичко по телефона стана, аз не мога да знам кой се е подписал“, обяснява Йордан Дончев – бивш кмет на Сливница.

„Със сигурност местните избори са много различни от останалите избори, защото всеки работи за себе си. Това е разликата. Когато работиш за себе си, съответно ти си най-мотивиран. И затова на местните избори цената на глас е най-висока, защото от по малко гласове зависят повече неща“, обяснява социологът Димитър Ганев.

По думите му има и друг тип зависимости. Често например самият кмет е и лихвар, а на голяма част от хората преди избори опрощава дългове, което е форма на зависимост, посочва социологът.

„На други места определен бизнесмен дава работа на голяма част от хората, като понякога той е кандидат за кмет, а понякога има свой кандидат за кмет. Това е форма на зависимост без съмнение. Те са длъжни да го изберат, за да си запазят работното място и каква ще е заплатата им“, обяснява Димитър Ганев.

Кметът не се предава и не смята политическата си кариера за приключена. И въпреки че е подозиран за действия в полза на пенсионните фондове, твърди, че е невинен.

„До частичните избори се стигна в следствие на влязла в сила присъда по отношение на кмета на село Сливница. Получихме от прокуратурата влезли в сила актове и бяхме длъжни да вземем решение за освобождаване от длъжност на кмета Йордан Дончев. Беше осъден условно и също така има присъда да не заема държавна длъжност за определено време“, отбелязва Костадин Влахов – секретар на ОИК в Кресна.

Парите имат значение

Не винаги обаче кметът е принуден да се оттегли или пък е отстранен. Понякога той просто си тръгва, защото не му стигат парите и не може да реализира идеите си. Като Велислав Христов от село Аспарухово.

„В момента съм председател на земеделската кооперация в Аспарухово и затова се наложи да прекъсна втория си мандат като кмет на селото“, споделя той.

Оттеглил се е, защото според него кметовете изцяло зависят от общинските кметове и общинския съвет. „И дори да искаш да направиш нещо добро за селото - не можеш без общинския съвет“, казва Велислав Христов.

По думите му заплащането за позицията на кмета не е особено атрактивно, а денонощно си на разположение на хората от селото.

Твърди, че докато е на поста 20 улици са били направени със строшена настилка, защото по тях не е можело да се мине.

„Кметът Велислав Христов заяви желание да му бъдат прекратени правомощията, защото зае друга длъжност - беше избран в местната кооперация. Мотиви не е изтъквал, само искаше да бъде освободен“, казва Надя Георгиева – председател на ОИК - Левски.

Парите са имали значение и за Нурай Юнуз. Той е бил избран за кмет на село Охлювец, но емигрирал в Холандия, да бере плодове и зеленчуци.

Постът в селото беше спечелен от брат му - Ерай. Той беше и единствен кандидат за позицията. Намираме го да реже клони край гробището.

„Ще работя за хората в селото, каквото успея. Имаме нужда от пътища в селото, канализации“, казва Ерай Юнуз.

И социолозите отчитат, че кметове с идеи и визия като Велислав и Ерай имат значение за хората.

„Не мисля че всички кметове на малки села, които имат силен резултат, непременно държат гласоподавателите във форма на зависимост, не е така. Кметът на места е много повече от администратор. Той държи списъка с лекарствата, той купува дървата, ходи до града, комуникира с общинските власти, когато става дума за селски кмет например. Така той помага на общността и е връзката със света. Това са добрите случаи“, коментира Димитър Гатев.

Това са само няколко истории в държава, в която има 265 общини. Зад всяка от тези истории стоят десетки, стотици съдби. Затова и в политиката, както и в живота, всичко винаги е лично.