13 януари. Бутилки, печки, хладилници, гуми, клони, дървета. Всичко това повлече със себе си и струпа на ВЕЦ „Своге“ придошлата от дъждовете река Искър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Какво правят телевизори, хладилници тука? И разни други домакински уреди? Това, което ни се случи - да посрещнем целия боклук от Софийското поле, столицата, даже и от Самоков – не се е случвало никога“, казва зам.-кметът на Община Своге Илия Богданов.

Снимка: btvnovinite.bg

12 декара боклук. Територия, колкото 2 футболни игрища.  За местните тази гледка не е изненада.

„Аз ги виждам ежедневно струпани по цялото поречие и най-вече в деретата. Много ми се иска това да бъде една червена лампичка за всички нас, обаче има и друг въпрос - защо го правим? Може би защото знаем, че никой няма да ни накаже“, казва местната жителка Лора Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Два дни речното сметище беше само наблюдавано и снимано. А властите нямаха отговор на въпроса – кой трябва да почисти. В крайна сметка на извънреден брифинг стана ясно, че реката е в извън урбанизирана територия и отговорен е областният управител на София-област. Отговорност има. Но пари – не. Въпреки заявки от лятото на миналата година.

„На 22 май 2020 година съм изпратил писмо до МС, до главния секретар, с което писмо изисквам средства за почистване на речните корита извън урбанизирани територии, което по Закона за водите е мое задължение, след 3 месеца от МС ми отговарят, че няма възможност за финансиране“, казва областният управител на Софийска област Илиан Тодоров.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимането и наблюдаването реши и този казус. И осем месеца след заявката за финансиране и отказът за такова, пари се намериха. Кабинетът отпусна 220 хиляди лева за почистване на боклука, но само за този при стената на ВЕЦ-а.

Снимка: btvnovinite.bg

„Намерете вариант веднага да започне да се чисти, ако трябва през бедствено положение, а то е такова, като го гледате. Затова свиках сега, за да знаете, че имате осигурено финансиране и в следващия момент започвайте да организирате, дето се вика, ако можете и утре да започнете, дай Боже, да стигнат тези пари, ако не стигнат, до последния отпадък трябва да се изчисти“, заяви премиерът Бойко Борисов.

В отговор на запитване на bTV от Министерския съвет съобщиха, че през 2020 г. за почистване на реки и дерета са отпуснати над 10 милиона и половина лева. Областният управител на Софийска област обаче наистина е получил само уверение, че пари ще има.

 

Снимка: btvnovinite.bg
„Той е получил уверение от страна на Администрацията на Министерския съвет, че ще бъде уведомен своевременно при наличие на възможност за това“, се казва в съобщението.

„От Министерския съвет казаха, че нямат, не разполагат с такива възможности, за да ми отпуснат“, казва Илиан Тодоров и допълва, че „аз до колкото знам, не са отпускани повече от 40 години“.

Снимка: btvnovinite.bg

19 януари. На извънредно правителствено заседание кабинетът отпусна още пари. 965 000 лева за почистване на коритото на река Искър, но само от язовир „Панчарево“ до корекцията при летище „София“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Чистенето на стената на ВЕЦ „Своге“ започна 3 дни след появата на боклука с една машина.

„Няма как да застанат повече машини на мястото, от което се изгребва отпадъка, тъй като мостът е разчетен на максимална преносимост от 50 тона“, казва Васил Шуманов, представител на ВЕЦ „Своге“.

Снимка: btvnovinite.bg

ВЕЦ-ът разполага и със самостоятелна инсталация за почистване. Ако обстоятелствата са нормални, централата успява да улови част от боклуците, които след това преминават по специална лента. С нейна помощ боклукът се събира в два контейнера, които сега обаче са твърде недостатъчни.

Снимка: btvnovinite.bg

А с падането на температурите чистенето удари на лед. Отпадъците се превърнаха в айсберг. Работниците отговориха с кран и рамка на билборд като гюле.

Кранът обаче не стигна до края на замръзналите в бреговете боклуци. Затова се наложи ръчен труд с лодка, кирка и кука.

И ако боклукът около ВЕЦ-а вече се почиства, това не важи за отпадъците в коритото на реката. Дърветата по течението на река Искър са украсени с боклуци. На място се виждат от стъклени и пластмасови отпадъци до детски обувки.

Същото е и в село Владо Тричков близо до Своге. Татяна Авджиева живее до реката. Води си записки за годините, в които е излизала от коритото. От 2005 г. започва да подава и сигнали за замърсяване до институциите. Заради липсата на действия и отговорите, които е получавала, през последните три години е вдигнала ръце от проблема.

Отговаряли ѝ, „че има много проекти, че всичко се следи, че хората знаят, много работят“. „Безизходица е, не виждам светло петно, не виждам някой нещо да направи“, казва обаче Татяна.

Снимка: btvnovinite.bg

През миналата година в Своге няма нито една глоба за нерегламентирано изхвърляне на боклуци. Въпреки табелите по пътя – „Не изхвърляй отпадъци“, и заплахата за глоба от 500 до 2000 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много трудно се намират извършителите, просто трябва на място да бъдат засечени, което е много трудно. Това е показателно за целия ни манталитет. Нека така се изразя – няма как ние на всяко дере ние да сложим инспектор, това е невъзможно“, казва зам.-кметът на Община Своге Илия Богданов.

Незаконно сметище има и край „спа столицата на Балканите“ – Велинград. Общинският боклук в нарушение на всички правила се изсипва край реката от фирмата наета от общината.

Антон Бояджиев, който е председател на рибарско сдружение в града, ни развежда сред боклуците по поречието на река Чепинска в квартал „Лъджене“. Телевизори, броня на автомобил, легени, тоалетни чинии - това виждаме около и във водата.

През 2019 г. Бояджиев е участвал в среща с отговорните институции в града за създаване на план как да бъде почистена реката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нищо не се случи след тази среща, представителите на РИОСВ и на общината решиха, че ще направят всичко по силите си да се променят нещата, както хората от общините“, казва Антон.

Снимка: btvnovinite.bg

Обиколката ни край реката води до находка. Между Велинград и село Драгиново се е появило ново нерегламентирано сметище. Върху място, което и до днес е дом на риби и птици.

„Преди 2 години тук си ловяхме риба. То се вижда, че са работили машини, подравнявали са, има насипи“, казва Антон Бояджиев.

Мястото, се намира в непосредствена близост до река Чепинска.

„Самият водоем е на принципа на скачените съдове с реката, а тука виждате, че е започнало да се превръща в едно адско бунище. А цялата тази мръсотия се просмуква в подпочвените води и влиза в Чепинска река“, казва Бояджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Докато снимаме, находките се увеличават. На място идва камион, пълен с боклук. Шофьорът казва, че боклукът е „от селото“, но не уточнява от кое, а на въпроса защо го изхвърля там, отговаря с мълчание. Впоследствие обяснява, че го изсипва та, защото гори.

На вратата на камиона пише името на фирмата - КМД – Компания за събиране и транспортиране на отпадъци.

Кметът на Велинград Костадин Коев потвърждава, че това е фирмата, която се грижи за сметопочистването в общината.

Така се оказва, че компанията, на която общината плаща за събирането на отпадъците, е един от замърсителите.

Костадин Коев казва, че това са наши твърдения, но след като вижда записа, заявява, че „последващото действие от моя страна е да изпратя, до инспектората ще изпратя, хора да видят в коя част на село Драгиново е направено и ако се констатира нарушение, ще глобя фирмата“.

Половин час по-късно се връщаме на мястото. Същият камион отново е тук. И отново изсипва боклук.

Преди да му покажем нашата находка кметът на Велинград ни показва снимки от реката от ноември, когато били чистили за последно. Готов е и с генерално решение на проблема с нерегламентираното изхвърляне на боклук.

Снимка: btvnovinite.bg

„С видеонаблюдението ще засилим контрола, не казвам, че ще се справим веднага и всичко ще е окей, но ще предприемем всичко необходимо това да не се случва, или ако се случва, да е в пъти по-малко. Глоби трудно може да се наложат. Няма такива към този момент. В тъмните часове трудно може да се следи кой хвърля, като се прибира, или рано, като тръгва за работа, ние трябва там да сложим хора, които постоянно да ги контролират“, казва Коев.

За изхвърлянето посред бял ден на общински боклук на незаконно сметище край реката, кметът назначи веднага проверка. Започна търсене на собствениците на терена, тъй като по закон те трябва да платят изчистването. Фирмата ще бъде глобена, а самата тя си е назначила вътрешна проверка. След наш сигнал от РИОСВ-Пазарджик и Басейновата дирекция направиха проверка. Констатацията -  нерегламентирано замърсяване.

От екоминистерството ни отказаха интервю. В писмен отговор заявиха, че за 2020 г. са направили 700 проверки за изхвърляне на отпадъци в цялата страна. 75 кмета са глобени за общо над 240 000 лева. Във Велинград няма нито един подаден сигнал, освен този, който подадохме ние. В Своге сигналите са общо 5, боклукът от тях е бил изчистен, но за появата му няма глобени. От министерството обещават да засилят контрола над местната власт. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние решихме да не подаваме сигнали за боклуците навсякъде, защото РИОСВ ще дойде, ще направи  предписание, кметът като не се справи, ще напишат акт и после тия актове ги плащаме пак ние, получава се един омагьосан кръг“, казва Антон Бояджиев, председател на рибарско сдружение „НИЛЕТ“ във Велинград .

 „Това което вършим, това замърсяване, ние замърсяваме собствените си домове“, казва Лора Петкова.

„Въпрос на манталитет, въпрос на организацията на събирането на боклука, въпрос на още допълнителни хиляди неща, които българинът е свикнал да замита под черджето и да казва: „Това не е моя работа, някой друг ще го свърши“, казват от ВЕЦ „Своге“.