Недалеч от центъра на София се намира храм „Преображение Господне“. Строителството му завършва в края на 20-те години на XX век.

През 1944 г. по време на въздушна бомбардировка е разрушен, а година по-късно е издигнат наново. Днес пази мощите на над 15 светци, сред които св. Иван Рилски Чудотворец, св. Екатерина, св. Йоан Златоуст.

„Към тези мощи трябва да пристъпваме сякаш пристъпваме към нозете на Спасителя - с огромно благоговение, с огромен страх, почит“, казва отец Василий Сарян.

Снимка: btvnovinite.bg

Историята на всяка частица е различна. Някои са пристигнали от чужбина, други – от храмове, манастири и митрополии в България, трети са дарени от Националния исторически музей (НИМ).

Всички светини се съхраняват в специални кутии със стъкло върху тях.
Поставени в близост до иконите, миряните могат да се докоснат до тях по всяко време.

Православната църква почита  паметта на св. великомъченица Варвара на 4 декември. На нея е кръстен и параклисът, разположен в храма. Светата частица е подарена през далечната 1956 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Историята ѝ е за избора между наложените догми и пътя към вярата, припомня отец Сарян. Родена в знатно семейство, тя приема християнската вяра, в разрез с желанието на баща ѝ.

От столетия църквата припознава мощите като изпълнени с благодат светини.
През годините не липсвали и опити за кражба на светините. В началото на миналата година млад мъж опитва да вземе ценни вещи от храма, но благодарение на видеонаблюдението отец Сарян вижда нарушителя и след гонитба го залавя.

Снимка: btvnovinite.bg

През годините страната ни посрещаше мощи от различни точки на света.
Нестихващ интерес предизвика частица от мощите на св. Георги, която пристигна в София през април от Нигрита, Гърция. Хиляди се преклониха, няколко дни опашката от вярващи се извиваше километър извън храма.
Свещеници раздаваха памук, докоснат до мощите на свети Георги, като възможност хората да занесат благодатта в домовете си.

Истории за силна вяра ни отвеждат в Ловчанската епархия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Общо трима от главите на Българската църква произлизат от Ловчанската катедра, този факт еднозначно сочи духовната и историческа свързаност на ловчанското духовенство и ловчанскиите епархиоти със светлоносната църковност на православна България“, пише в книгата „Ловчанска епархия – минало и настояще“.

Митрополит Гавриил отваря вратите на митрополията, за да ни покаже мощите, които се пазят там.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях е и частица от кръста Господен, подарена от Света Гора.
Миналата година Троянският манастир „Успение Богородично“ дари на Ловчанската епархия частица от мощите на свети Лука Кримски, които се пазят в светата обител.

Светините се изнасят пред вярващите на всеки празник.

Често вярата е стълб на надеждата за пациенти в моменти на изпитание. Затова тази есен медици и пациенти от Военномедицинската академия (ВМА) се поклониха пред мощите на седем светии, които им донесе белоградчишкият епископ Поликарп. Молитви отправиха и лекарите.

„Това знаково за България събитие е изключително важно, защото демонстрира нещо, което сме забравили, а именно: неразривната връзка между вяра и медицина, така както душата и тялото са взаимно свързани“, коментира хирургът доц. Георги Попиванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Следващата спирка в нашето пътуване из България е Чипровският манастир.

Построен е през X век, за периода на своето съществуване е разрушаван и възстановяван шест пъти.

Архимандрит Йоан ни разказва, че до Чипровското въстание манастирът е бил мястото, където се обучавали на книжнина хора от района. С радост ни споделя, че в храма идват все по-млади хора. А след години на епидемия и войни миряните са станали по-вярващи.

Остават часове до Рождество Христово. Според религиозните вярвания именно идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството.

Гледайте целия филм във видеото!